Nagyszerű rendezvényen voltam, ahol sokat beszélgettünk arról, hogy mikor és mitől érzik magukat sikeresnek a munkatársak a munkahelyükön. Mit mutat egy friss felmérés és mi áll a dolgok hátterében, hogyan látom én ezt HR-esként, vezetőként, coachként.

Hogy mennyire nincs új a nap alatt, arra példa Peter Drucker 50(!!!) évvel ezelőtti gondolata:

„Ha a vezető nem kutatja az erősségeit, és nem fáradozik azon, hogy jövedelmezővé tegye ezeket a készségeit, akkor csak a képességeit meghaladó dolgokkal, a hiányosságaival, gyengeségeivel, valamint a teljesítményt és az eredményességet akadályozó tényezőkkel fog szembesülni. Arra építeni, ami nincs, a gyengeségekre koncentrálni pazarlás, az emberi erőforrás helytelen felhasználása, sőt azzal való visszaélés.”

És mennyire igaz…sok energiát fordítunk a gyengeségeink fejlesztésére, ahelyett, hogy az erősségeinkre koncentrálnánk és annak előnyeit kamatoztatnánk.

Már talán picit elárultam ezzel a felvezetéssel, hogy ha a munkahelyüket elhagyó dolgozókat megkérdezzük annak okáról, jelentős mértékben azt a választ kapjuk, hogy a vezetőjük miatt történik mindez.

De mit mondanak, ha megkérdezzük őket, mi történik egy számukra nagyszerű napon, vagyis mitől lesz nagyszerű az a nap? Akiket a felmérésben sikerült rávenni, hogy folyamatosan naplózzák ezeket az eseményeket, a következőket hozták ki:

76%-ban a haladást említették meg (ez volt a legtöbbször előforduló eseménytípus). Mi kell a haladáshoz, hogy menjenek a dolgok? Hát az együttműködés, ami 2. helyen 53%-kal szerepel. A technológiai háttértámogatás azért jól jön mindehhez, ez 43%, az egymás segítése 25% és a fontos feladat 19%.

„Erősségeik fejlesztéséhez leginkább a vezetőknek van szükségük külső szakemberekre és szelíd, mégis határozott iránymutatásra.” (John H. Zenger, Joseph R. Folkman, Scott K. Edinger)

Vezetőknek javasolt legalább 3-4 hónapos fejlesztés:

  1. Válassz ki egy erősséget és koncentrálj a fejlesztésére!
  2. Legalább 2 féle módszert válassz egyszerre (coaching, tanfolyam, e-kurzus…)!
  3. Válassz ki egy kiegészítő viselkedésmódot!
  4. Tudatosan koncentrálj az apró eredményekre!
  5. Válassz egy külső visszajelző személyt, akivel nem vagy közvetlen függő viszonyban!
  6. Örülj az apró sikereknek!

Rendkívül fontossá vált…

…a MEGTARTÁS („Ha egy embert megértenek, akkor az az ember tartozik valahova.” Carl Rogers)

…a SZEMLÉLETFORMÁLÁS („A legfontosabb dolog, amit megtanultam, hogy a katonák a vezetőiket figyelik. A végtelenségig képezheted őket, de a személyes példád az, amit követni fognak.” Colin Powell)

…a KARRIER („Mindig lehetetlennek tűnik, mielőtt megcsinálod.” Nelson Mandela)

EGYÜTT JOBBAN!