A felvételi interjú izgatott légköre óhatatlanul kihoz a drukkos jelöltből olyan ösztönös reakciókat, melyek nem szolgálnak pozitív kép kialakulást az interjú alanyról. Ne hagyd, hogy a tudattalan jelekkel rossz üzeneteket közvetíts, inkább tanuld meg elkerülni ezeket a gyakori hibákat!

Árgus szemek előtt

Hátradőlés

Ha azt szeretnéd sugallni, hogy törődsz azzal, akivel épp beszélgetsz, akkor NE dőlj hátra, lehetőleg ülj egyenesen!

Keresztbe tett kar és/vagy láb

Az érdektelenség jele lehet, ezt csak akkor javaslom, ha véget ért a beszélgetés és mások is hátradőlnek és ezt teszik. Keresztezett láb veszélyérzet jele is lehet.

Szemkontaktus kerülése

Ha nem nézel a másik szemébe, öntudatlanul is azt fogja feltételezni, hogy „tisztességtelen” vagy. A gyakorlott nem igazmondók általában egy pontot keresnek a beszélgető partner szemében, nem néznek rendesen szembe a másikkal. A kevésbé gyakorlottak össze-vissza tekintgetnek, csak nem szembe. Ne kövesd el ezt a hibát!

Túl sok szemkontaktus

Ha túl sokáig meredünk a másikra, az sem jó, mert agresszívnek tűnhet. Ahhoz, hogy a másik kényelmesen érezze magát a közelünkben és megbízzon bennünk, csak 1-2 pillanatra tartsd meg a tekintetét, de ezt csináld gyakran!

Kézjátékok

Összekulcsolt kéz

Automatikusan ezt tesszük, ha stresszes helyzetbe kerülünk. Szó szerint a saját kezünkbe kapaszkodunk (ahogy anyukánkba kapaszkodtunk, amikor féltünk). Ha szeretnél magabiztosságot sugározni, NE csináld!

Hátra vagy zsebre tett kéz

Sokan teszik ezt, mert nem tudnak mit kezdeni a kezükkel. Mások részére azonban ez jelentheti azt, hogy valami rejtegetni valód van.

Hadonászás

Sokan teszik ezt, ha valamit nagyon szeretnének hangsúlyozni. Ezek a mozdulatok kelthetik azt a benyomást, hogy a figyelmet akarod elterelni valami nem igaz tartalomról.

Arc érintése

Ha valamit megérintesz az arcodon (pl. szád, orrod), azt üzenheted, hogy meg akarod téveszteni a másikat vagy ellenállsz neki.

Folyamatos bólogatás

Ez minden beszélgetés elengedhetetlen része, ami tudtára adja a másiknak, hogy érted őt vagy egyetértesz azzal, amit mond. De túl sokszor sem érdemes csinálni, mert akár a közönyödről is árulkodhat.

Hajcsavargatás

Akkor szoktak általában „tollászkodni”, ha kényelmetlenül érzik magukat vagy unatkoznak a interjú alanyok. Ha ehhez még sűrű lábmozgás is párosul, garantált az elrontott beszélgetés.

Leejtett vállak

A leejtett vállak, a púpos hát a boldogtalanság jelei. Akik depresszióban szenvednek, sokkal jobban behúzzák a vállukat. Ha magabiztosságot és kiegyensúlyozottságot szeretnél sugározni magadról, ülj egyenese, húzd ki magad, ahogy azt már gyerekkorban is tanácsolták.

Túlzottan széles gesztusok

A testbeszéded magabiztosságot tükrözzön, NE arroganciát! Márpedig az olaszos, kissé túlzott gesztusok éppen ezt a hatást keltik (kivéve ha nagyobb hallgatóság előtt beszélsz).

Lábmunka

Láb vagy boka körbecsavarása a széken

Ha a lábaddal körbefonod a széket (akárcsak az összekulcsolt kézzel) azt üzened, hogy nem érzed magad kényelmesen, esetleg egy biztos pontba kapaszkodsz, ami biztonságot ad.

Láb rossz irányban

Ha nem a beszélgető partner irányába néz a lábad, valójában azt jelenti, hogy már „kigyalogolnál” a beszélgetésből.

Láb ütögetése, fogdosása

Ha kellemetlenül érzed magad a beszélgetésben, akkor jön elő, ami egy önnyugtató gesztus.

Órára vagy telefonra pillantgatás

Szoktuk azt gondolni, ha a másik beszél, nem veszi észre, ha megnézem mennyi az idő. Naná, hogy észreveszi. Ekkor számíthatsz arra a kérdésre is akár, hogy sietsz-e valahova? Ha valamiért muszáj tudni az időt, pl. sürgős üzenetet vársz, akkor ezt jó már előre jelezni a beszélgetés elején.

Tükrözés

Amikor figyelünk a másikra, óhatatlanul előfordul, hogy tükrözzük, azaz utánozzuk a testbeszédét. Ezzel akár pozitív üzenetet is küldhetsz, hogy érdekel a mondandója.

Személyes tér

Mindenkinél máshol van a személyes tér határa. Ha közelítesz, mindig hagyj elég helyet, NE törj be a személyes terébe!

Máshol más

A testbeszédnek nagyon eltérő jelei lehetnek a különböző kultúrákban. Az arabok a kézrázás után sem engedik el egymás kezét, ez náluk a megbecsülés jele, nálunk azonban illetlenség. A japán rögtön a pénzre gondol, ha kezünkkel azt üzenjük, hogy „oké”. Érdemes figyelni a kommunikációban az eltérő kultúrákra!

Hát sok aprónak tűnő dologra igyekeztem picit rávilágítani, aminek fő lényege, igenis fontos és érdemes odafigyelni nem csak a mondandódra, hanem a tested viselkedésére is!

Jó módszer lehet ha állásinterjúra készülsz (és úgy érzed nincs még nagy rutinod benne), valakivel elpróbálni a helyes testbeszédet. De akár videóra is lehet venni és visszanézni, hidd el, érdekes dolgokat fogsz észrevenni magadon!

Sikeres állásinterjút kívánok!