A vírushelyzet okozta szorongás enyhítése és a csapatunk mentális egészségének védelme vezetőként is felelősségünk. Mire érdemes odafigyelnünk ebben az időszakban, mit tehetünk, hogyan óvhatjuk saját és csapatunk pszichés jóllétét?

A munkavállalók stresszének és szorongásának növekedése a szervezetek számára is jelentős költségekkel jár a hiányzások, a termelékenység csökkenése és az egészségügyi kiadások növekedése miatt. A munkáltatók nem hagyhatják figyelmen kívül, hogy a vírus is hatást gyakorol a munkavállalókra és ezáltal a vállalatra is.

Az empatikus vezetésnek előtérbe kell kerülnie

A vezetők oldaláról jelenleg felértékelődött annak a jelentősége, hogy kedvesen és együttérzően irányítsák és támogassák alkalmazottjaikat. Most mindennél fontosabb az empatikus, együttérző vezetést alkalmazni, hiszen minden munkavállalónk különbözőképpen élheti meg a kialakult helyzetet. Amikor csak lehetőségünk adódik, kérdezzük meg őket, hogy hogy vannak és miben tudunk nekik segíteni. Nem kell pszichológus szerepbe csúszni, viszont egy egyszerű „hogy vagy” is nagyon sokat jelenthet ezekben a bizonytalan időkben a munkavállalók számára.

Íme néhány tipp az együttérző vezetés gyakorlásához:

Legyünk nyitottak és érdeklődőek! Szánjunk időt arra, hogy időnként monitorozzuk a munkatársak energiaszintjét és hangulatát. Ezt megtehetjük például a megbeszélések elején egy-egy informális kérdéssel is, vagy kivetíthetünk egy rajzolt akkumulátort, amin mindenki bejelöli a feltöltöttségi szintjét.

Gyakoroljuk a figyelmes hallgatást! Adjunk teret a csapatunk számára, hogy nyitottak és őszinték lehessenek az érzéseikkel kapcsolatban, és figyeljünk oda rájuk. Jelezzük vissza, hogy értjük, amit éreznek, ugyanis ez az értő és figyelmes hallgatás szuper eszköze. Derítsük ki, mi az, amit a munkahelyük és a vezetőjük tenni tud a jóllétükért.

Adjunk magunknak időt! Magas stressz alatt a frusztráció gyakran megnehezíti a megfelelő kommunikációt. Az első fontos lépés, hogy monitorozzuk a saját érzéseinket, s ha azt érezzük, frusztráltak vagyunk, adjunk magunknak időt, hogy megnyugodjun,k és úgy tudjunk a többiekhez kapcsolódni. 

Mérjük fel a munkavállalók állapotát! 

Léteznek különböző stressz-szint mérésére alkalmas kérdőívek, melyeket érdemes lehet alkalmazni, hiszen így képet kaphatunk a szervezet jelenlegi állapotáról. A konkrét adatok lehetővé teszik, hogy a munkahelyi mentálhigiénés programokat valóban az igények mentén szervezzük meg, illetve, ha úgy látjuk, egyes csoportok veszélyeztetettebbek, rájuk kiemelt figyelmet fordíthatunk.

Törekedjünk az egyértelmű üzenetek megfogalmazására!

A bizonytalanság sok nyugtalanító, nem megfelelően alátámasztott vagy félreérthető történetnek is teret adhat. Fontos éppen ezért, hogy a munkatársak a vezetőktől rendszeres, világos és megbízható információkat kapjanak. Igyekezzük elejét venni annak, hogy a belső platformokon álhírek kezdjenek terjengeni, mert az felesleges stresszt és félelmet szül a dolgozókban. Törekedjünk arra, hogy minél gyakrabban, minél hitelesebb forrásokból tájékoztassuk a munkavállalókat, s biztosítsuk számukra a kérdezés lehetőségét is.

A pszichológiai biztonságnak most prioritást kell élveznie, azaz vezetőként meg kell teremtenünk azokat a feltételeket, melyek által a munkavállalók úgy érzik, nincsenek magukra hagyva. Ennek pedig fontos része a megfelelő mennyiségű és minőségi kommunikáció is.

Vezetőként most a saját jóllétünket is prioritásként kell kezelnünk!

Gondoljunk csak arra, hogy a repülőgépen is azt az utasítást adják, hogy ha zuhan a gép, akkor először a saját maszkunkat kell felhelyeznünk, úgy leszünk képesek másokon is segíteni. Így tehát vezetőként elengedhetetlen, hogy törődjünk a saját mentális egészségünkkel. Ahogy a csapatunk hangulatát is monitorozzuk, úgy igyekezzük ezt megtenni a sajátunkkal kapcsolatban is, és ha azt érezzük, kimerültek vagy frusztráltak vagyunk, tartsunk szünetet! Alkalmazzunk légzőgyakorlatot, mindfulness meditációt, menjünk ki sétálni vagy végezzünk testedzést. Bár a jelen időszak vezetőként számos kihívást tartalmaz, melyek megoldása nem ritkán túlórákkal jár, a tudatos töltődésre és pihenésre való odafigyelés most sem elhanyagolható, hogy aztán a szervezettel együtt egészségesen és életképesen kerülhessünk ki ebből az időszakból.