Az elmúlt 2 év egyik legnagyobb tanulsága az volt a munka világában, hogy a jóllétünkre való odafigyelés fontosabbá vált a home office során, mint korábban bármikor. Mindeközben megtanultuk, hogy ez a jóllét sokkal többet jelent annál, mint hogy fizikailag hogyan érezzük magunkat, milyen az egészségünk.

Lássunk 12+1 példát – melyet a Gallup gyűjtött össze – amelyekkel egyszerre építhetjük a munkavállalók elkötelezettségét és jóllétét.

1. Karrier: Legyenek napi, heti és havi céljaid is! 

Amilyen egyszerű, annyira nehéz is: sokunkat nem motiválnak eléggé a célkitűzések vagy a kitűzött célok nagyon távoliak. Oszd fel az időtartamokat és tűzz ki több kisebb célt, amelyeket akár egyetlen nap alatt is el lehet érni! Így akár naponta átélheted az apró és gyors győzelmeket, ez pedig enyhíti a stresszt és az aggodalmakat. 

2. Pénzügyi: Tekintsd át újra és újra a kiadásaidat!

Az elmúlt időszak sok ember életében hozott soha nem tapasztalt anyagi bizonytalanságot. Még ha nem is tartozol ebbe a csoportba, akkor is nagyszerű gyakorlat, ha előre tekintve meghatározod, hogyan csökkentheted leghatékonyabban a háztartásod költségvetését, ha erre szükség lenne. Kezdd azzal, hogy átgondolod, mi az, amit már most nélkülözni tudnál, és készíts tervet arra, hogy ezeket a tételeket hogyan szorítod a háttérbe a szűkös időkben. Célozz be kb. 10-20%-os csökkenést, ez a legtöbbször elegendő, és így felkészülten várhatod, ha újból beüt a krach.

3. Közösségi: Észrevehetően önkénteskedj!

Az önkéntesség fokozza a közösséghez való kötődést, és növeli annak esélyét is, hogy nagyobb biztonságban érezd magad. Ráadásul az önkéntességnek a jólétre gyakorolt hatása jelentősen megnő, ha erőfeszítéseidet mások is elismerik, ugyanis egy kölcsönös kötelék alakul ki a közösségen belül. A közösségnek való adakozás növeli az önbizalmat és ez emlékeztetni fog arra, hogy még világjárvány közepén is lehetsz jó szomszéd.

4. Testi: Fogorvos? Menj el hozzá!

Evidens és fontos: a szájhigiénia fontosságát nem szükséges hangsúlyozni,…de egy felmérés szerint, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, jobban értékelik az életüket, mint azok, akik nem járnak. Ily módon a jó szájhigiénia fontos pszichológiai indikátor is: ha vigyázunk a szánkra, azzal vigyázunk az életünkre is. 

5. Karrier: Ha már ismered az erősségeidet, alkalmazd azokat rendszeresen!

Az erősségeid tudatosítása szintén nagy hatással van mind a jólétre, mind az elkötelezettségre. Azok a dolgozó emberek, akiknek a vezetői a munkavállalóik erősségeire összpontosítanak, sokkal nagyobb valószínűséggel elkötelezettek a munkájuk iránt (61%), mint az aktívan nem elkötelezettek (1%). Ezzel szemben azok a munkavállalók, akik olyan vezetőknél dolgoznak, akik figyelmen kívül hagyják a dolgozóik erősségeit, 40-szer nagyobb valószínűséggel boldogtalanok a munkahelyükön.

6. Testi: Mozogj minden órában! 

Ez kritikus fontosságú a fizikai és érzelmi egészségünk szempontjából. Most talán még jobban, mint valaha. Ha megteheted, tölts minden órából öt percet mozgással. Ha nem teheted meg, akkor szánj arra időt minden nap, hogy legalább 30 percig átmozgatod magad. Pl. sétálj, lépcsőzz, jógázz…a lényeg, hogy ne csak az elméd, a tested is dolgozzon. 

7. Testi: Minek lift, ha van lépcső? 

Hacsak nem a 10. emeleten laksz, lift helyett inkább lépcsőzz. Ha pedig nagy a csábítás, akkor gondolj arra: a lépcső soha nem romlik el! 

8. Testi: Minden reggel ágyazz be!

A fizikai jóllét kritikus része, hogy minden nap aktív és produktív legyen. Az egyik egyszerű módja az ágyazás. Így egy egyszerű, gyors és korai győzelemmel indíthatod a napodat. 

9. Társadalmi: Keress valakit, aki törődik a jólléteddel, és cserébe törődj valaki más jóllétével!

Iktasd be a „haver-rendszert”! A haver-rendszer a kölcsönös szívességek szisztémája, ahol a barátaiddal minden nap arra ösztönzitek egymást, hogy jó és hasznos döntéseket hozzatok az életben. Arról nem beszélve, hogy az önzetlen barátságok révén könnyebben megtapasztalod a az örömöt minden nap.

10. Testi: Aludj, de ne túl sokat és ne is túl keveset!

Az alvás (is) nagyon fontos a jó közérzethez. Nem optimális mennyiség az éjszakánkénti öt, hat vagy hét óra. Az alvástudományi vélekedés szerint minden felnőtt számára 64 éves korig az éjszakai alvás optimális óraszáma nyolc óra. Ez pedig csak később csökkenhet hét órára.

11. Testi: Igyál mértékkel! (de ne munka előtt vagy közben)

A kutatások arra jutottak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jótékony hatással van a közérzetre: az emberek kevesebb stresszel küzdenek, kevesebb napot hiányoznak a munkahelyükről, kisebb valószínűséggel szenvednek cukorbetegségben, és jobban értékelik az életüket. És hogy mennyi a mérsékelt? Hetente max. hét ital és naponta legfeljebb kettő.

12. Karrier: Minden nap tanulj vagy csinálj új és érdekes dolgokat! 

A kíváncsi személyek sokkal nagyobb valószínűséggel érzik jól magukat. A jóllét egyik kulcsfontosságú szempontja, hogy a tanulás és az érdekes dolgok végzése növeli az elégedettséget, és csökkenti az unalom, a kiégés és a depresszió esélyét.

Ha pedig a nap végén azon veszed észre magad, hogy nem tudtad ezt teljesíteni, akkor próbáld ki ezt az egyszerű gyakorlatot: este, a vacsoraasztalnál mindenki meséljen el valami újat és érdekeset, amit aznap tanult vagy csinált. Majd ezt követően tartsatok egy kérdezőkört, ahol mindenki legalább 1 kérdést feltesz másvalakinek.

12+1. Mind az öt terület (karrier, testi, pénzügyi, társadalmi, közösségi): Vezess rendszeresen naplót a saját jóllétedről!

Nem kell napi rendszerességgel, de legalább hetente egyszer jegyezd fel alvási, edzési és étkezési szokásaidat (rengeteg hordozható fitneszkövető és mobilalkalmazás segít ebben), de írd fel azt is, hogy mit tettél azért, hogy az öt területtel kapcsolatos jóllétedet javítsd. Végül jegyezd fel, hogy általában milyennek látod az életed, és milyen – pozitív vagy negatív – érzelmeket éltél át az adott időszakban. Kutatások kimutatták, hogy azoknál, akik rendszeresen dokumentálják jólléti tevékenységeiket, nagyobb valószínűséggel javul a közérzetük az idő múlásával, szimplán azért, mert tudatosan odafigyelnek saját magukra. 

Gyakran előfordul, hogy a saját jóllétünk javításához csak kis változtatásokra van szükség a mindennapokban – és lehet, hogy néhány apró új vállalással nagy lépéseket tehetsz egy jobb élet felé. Próbálj ki néhányat a fenti ötletek közül, és kísérletezz, neked mi működik. Lehet, hogy meglepődsz majd azon, amit felfedezel.