Mindenkinek lehet(ne) mentora, aki segíti felszínre hozni és kifejezni a bennünk rejlő potenciált és az erősségeinket. Előfordulhat, hogy nem tud 1 mentor megadni mindent, amire szükségünk lehet a fejlődéshez, így hát miért ne lehetne több is?

Anthony Tjan öt mentortípust fogalmaz meg, amire mindannyiunknak szüksége lehet. Előfordulhat, hogy szerencsénk van és találunk olyan embereket, akik egyszerre több mentor szerepet is képesek ellátni, de ne feledjük, hogy ennek kölcsönös kapcsolatnak kell lennie, nem kizárólag egyirányú tudás- és tapasztalat-megosztásnak. Melyek a legfontosabb mentor-típusok?

 1.     A legkiemelkedőbb szakértelem

Ha egy területen a legjobb akarsz lenni, nézd meg, kik a legjobbak, és teremts velük kapcsolatot! Sokat segít, ha valaki több éves tapasztalatát tudja megosztani velünk és betekintést nyújt abba a területbe, ahol fejlődni szeretnénk. Igyekezz megtudni, hogy melyek azok a kompetenciák, amiknek a fejlesztésére érdemes időt szentelni, mert nélkülözhetetlen az adott területen. Ezenkívül egy ilyen tapasztalt szakember sokat segíthet a nehézségeken, akadályokon való átlendülésen is.

2.     A népszerű

Ez a mentortípus olyan, aki számos értékes kapcsolattal bír és így segíthet a kapcsolatépítésben. Valaki, aki szószóló, aki központi helyet foglal el a cégen belül, így rengeteg emberhez van hozzáférése. Nem csak az új ismertségek miatt profitálhatsz belőlük, hanem a szociális képességek fejlesztésében is példaképként szolgálhatnak.

 3.     A másodpilóta

A másodpilóta az a kolléga, akivel minden projektet át tudsz beszélni, akihez tanácsért fordulhatsz, hiszen hasonló székben ül, mint te. Ez a fajta mentori kapcsolat akkor a legjobb, ha kölcsönös, azaz olyan társra lelsz, akivel elkötelezettek vagytok egymás támogatása iránt, emellett, ha kell, együttműködtök, ha kell, felelősségre vonjátok egymást. Ha van egy másodpilótád, mind a munkád minősége, mind az elkötelezettséged szintje képes javulni.

 4.     A horgony

Neki nem muszáj a munkatársunknak lennie – lehet egy barát vagy egy családtag is. A horgonyunk valaki, akivel bizalmas a viszonyunk és aki segít evezni, amikor viharossá válik a tenger. Valaki, aki pszichológiailag biztonságot és lendületet adhat, és segít abban, hogy a kihívások során lásd a végét egy-egy nehéz időszaknak. Különösen hasznos hozzájuk fordulni, amikor a munka-magánélet rendjét szeretnéd helyreállítani.

 5.     A fordított mentor

Mentor alatt gyakran egy idős, tapasztalt személyt értenek (remélem én még nem számítok idősnek, csak tapasztaltnak J), azonban épp olyan fontos az is, hogy azoktól is tanulj, akiket te mentorálsz. A mentoráltakkal való beszélgetés lehetőséget adhat arra, hogy visszajelzéseket gyűjts saját (vezetői) stílusodról és a friss generációk friss szemléletét megismerd.

Ezek után hogy látod, neked melyik mentor típus támogatja már (vagy fogja támogatni) a karrierutad?